We gaan op vakantie naar Frankrijk en moeten niet vergeten…
Heb je een vakantie naar Frankrijk gepland? Dan komen de volgende tips en adviezen vast van pas.
…dat er tolwegen zijn
Voor de meeste snelwegen in Frankrijk moet je tol betalen. Op de website tolrijden.nl kan je heel gemakkelijk uitrekenen hoeveel tol jouw reis ongeveer zal kosten. Let goed op dat je straks tijdens de rit wel op de juiste borden bij de poortjes let. Er zijn speciale poortjes enkel en alleen voor de mensen die een kastje in de auto hebben, een soort rekening rijden. Die zijn aangeduid met ‘Liber-t’. Ga dus alleen naar de poortjes met een oranje ‘T’ en een groene pijl. Sneller door de poortjes heen? Gebruik dan je creditcard. Geen gedoe meer met kleingeld verzamelen. Veel sneller en effectiever!
… dat er een alcoholtest in de auto aanwezig moet zijn
Sinds 1 juli 2012 moet iedereen die in Frankrijk met de auto rijdt (ook als je op doorreis bent) een (ongebruikte) alcoholtest bij zich hebben. Bij het kopen van zo’n test is het belangrijk dat je let op het keurmerk ‘NF’. De codes NF X20 702 of NF X20 704 moeten altijd op de test staan.
…welke dag geen geschikte reisdag is
Iedereen heeft er wel van gehoord: de Zwarte Zaterdagen in de zomermaanden. Dan krijgen veel Europeanen vakantie en gaan op pad. Vooral is berucht om de Zwarte Zaterdag in Frankrijk. Van te voren kan je kijken wanneer de Zwarte Zaterdagen verwacht worden. Je kunt dan je route of zelfs je reisdag hierop aanpassen. Dit zorgt voor veel minder irritatie! Verder is het goed om te weten dat je rekening moet houden met extra drukte op vrijdag rond Parijs van 15.00 uur toto 22.00 uur. Op zaterdag is het drukke op de wegen in de Rhônevallei, in het westen van Frankrijk, de Alpen en Zuid-Frankrijk. Op zondag is het tussen 16.00 uur en 20.00 uur drukker rondom de grote steden.
… wat de openingstijden van de winkels zijn
In Frankrijk waren vroeger bijna alle winkels tussen de middag gesloten. Van ongeveer 12.00 tot 14.00 uur kon je dan nergens terecht. Tegenwoordig is dat eigenlijk alleen nog maar in de kleine plaatjes zo. Bijna alle winkels, warenhuizen, supermarkten, postkantoren, banken zijn de hele dag door geopend. Op zondag en maandag(ochtend) zijn doorgaans alle winkels gesloten. Behalve de bakkers en de grote hypermarchés (grote supermarkten net buiten het centrum). De hypermarchés zijn doorgaans iedere dag open tot wel een uur of 22.00 uur ’s avonds.
…wanneer de nationale feestdagen zijn
Frankrijk kent eigenlijk alle feestdagen die wij in Nederland ook kennen. Belangrijk om te weten is dat 14 juli en 15 augustus alle Fransen vrij zijn en ook alle winkels gesloten zijn. Op 14 juli wordt de Franse Revolutie van 1789 herdacht. Toen kwam de Franse bevolking in opstand tegen de koning en bestormden de Bastille de gevangenis van Parijs. Daarom wordt het ook wel de Dag van de Bastille genoemd. Het was het begin van de verandering in Frankrijk. De koning, zijn vrouw en de hofhouding werden onthoofd. Tot op de dag van vandaag viert de bevolking de revolutie uitgebreid. Op 15 augustus viert Frankrijk Maria Tenhemelopneming, in de volksmond ook wel ‘Maria Hemelvaart’ genoemd. De Katholieke en Orthodoxe kerken vieren dan dat Maria met ‘lichaam en ziel is opgenomen in de hemel’. Overheidsinstellingen, banken en winkels zijn op deze dag gesloten. Verder kent iedere streek in Frankrijk zijn eigen feestdagen en festivals. Via een handige website kunt u bekijken wanneer in de streel van uw vakantiebestemming bepaalde festiviteiten plaatsvinden.
…dat de taal soms lastig is
De Franse taal kan soms een barrière zijn. Veel Fransen spreken niet of nauwelijks een andere taal. Zelf Engels is vaak al lastig en komen ze niet verder dan een paar woorden. In de bekende toeristische streken en steden kunt u zich wel redden met Engels of Duits. Maar in de kleine dorpjes vaak niet. Dan zijn bijvoorbeeld ook de menukaarten van restaurants enkel in het Frans te krijgen. Koop daarom een taalgidsje of download een vertaal app op uw telefoon zodat zich altijd kunt redden. Google Translate kan ook altijd
helpen.